9 Kasım 2016 Çarşamba

KİMYA VE SİMYA

Kimya ve Simya


Kimya ile simya arasındaki fark anlayabilmek için kimya tarihini incelememiz gerekir çünkü simya modern kimyanın öncüsüdür. 17. yüzyılda hem kimya hem de simya maddenin analiz, sentez ve değişimini incelemek için yapılan çalışmalara verilen isimdi. Fakat 18. yüzyılda simya metallerden altın meydana getirme işlemine denmeye başlandı. Modern kimyanın gelişimi ise simyacıların çalışmalarıyla başladı.

Simya

Simyanın birkaç anlamı var. Başlangıçta simya ifadesi kutsal kimya yerine kullanıldı. Bazı tarihçiler simyanın kökeninin eski Mısır, Hindistan ve Çin olduğunu söyler.
Kimya ile Simya Arasındaki Fark
Simya; din, mitoloji, astroloji, felsefe, sihir, ruhçuluk, kültür ve diğer bazı parçaları bir arada tutan bir ağ gibidir. Yunan filozofların simyanın gelişiminde etkileri olmuştur. Başlangıçta sadece dört elementin olduğu ve evreni inşa eden temel yapı taşlarının bunlar olduğu düşünülürdü. Bu dört element suateşhava ve toprak idi. Bu elementlerin küçük parçalara ayrılamayacağı fakat diğer tüm şeylerin küçük parçalara ayrılabileceği düşünülürdü.
İlk simyacılar metali çok iyi kullanabilen çok yetenekli zanaatkarlar idi. Altın ve gümüşü kullanarak zengin ve soylu kimseler için aletler ve süsler yaparlardı. Ucuz sahte malzemeler kullanarak da fakirler için süsler yaparlardı. Adi metalleri altına çok kolay bir şekilde dönüştürebildiklerine inanırlardı. Metalleri altın renge kavuşturmak için pek çok kimyasal işlem yaparlardı. Bu işlemler sırasında pek çok kimyasal reaksiyon öğrenip, aparat geliştirdiler.

Kimya

Kimya kelimesi 17. yüzyılda maddeleri maniple edip değiştiren pratik sanatı tanımlamak için kullanılırdı. 19. yüzyılın ortalarından günümüze geçen zaman dilimi modern kimya dönemi olarak bilinir. Modern kimya simya üzerine kuruldu. Daha sonra biyokimya, nükleer kimya, kimya mühendisliği ve organik kimya gibi alanlar oluştu.

Kimya ile Simya Arasındaki Fark

• Simya modern kimyanın öncüsüdür. Simyacıların keşifleri daha sonra kimyacılar tarafından kullanıldı.
• Simya deneylere ve deneyimlere bağlıydı ve bilimde çok bir temeli yoktu. Kimya hem deney hem bilime dayanır.
• Modern kimya bilimsel teorilere ve deney sonuçlarına dayanır. Simya ise mit, din, astroloji, sihir, felsefe ve ruhçuluğun karışımıdır.
• Modern kimyanın çok fazla pratik uygulaması vardır, simya dönemi ise modern kimyanın başlangıcı sayılır.

2 yorum: